Strojna šola Ptuj je 23 in 24. maja 2023 organizirala tekmovanje ekstamobilov. Prvi dan so se tekmovanja udeležili učenci OŠ, ki so tekmovali s klasičnimi avtomobili, drugi dan pa učenci z ekstramobili na električni pogon. Avtor projekta je Stanko Kostanjevec, ki mu je v dvanajstih letih v projekt uspelo vključiti veliko število osnovnih šol iz Slovenije in tujine.

Devetošolci Manca Fras, Maks Sužnik, Dominik Kosar, Husejn Fejzić, Jan Arnečič, Nik Mitja Vajngerl in Dominik Lah so izdelali ekstramobil, ki so ga poimenovali »Bean mobil«. Učenci so inovativno nadgradili izdelano podvozje, ki  ga je izdelal ŠC Ptuj. Ob izdelavi ekstramobila  so   razmišljali  o ekonomsko-marketinškem vidiku samega vozila,  biotehničnem (varstvo okolja, razgradnja materiala), elektro-mehatronskem  ter strojno- tehničnem vidiku.    Poudarek je bil predvsem na estetiki in izvirnosti vozila, kar je članom  ekipe tudi uspelo, saj so izdelali res unikaten ekstramobil. Učenci so bili na tekmovanju z izdelkom zelo uspešni, tako v merjenju hitrosti na progah kot v inovativnosti. Dokaz so številna priznanja: 3. mesto – vožnja v krogu, 3. mesto – vožnja naravnost, 3. mesto – vožnja med stožci, 3. mesto po izboru sodelujočih ekip in priznanje za oblikovalske dosežke pri izdelavi nadgradnje.

Poudariti moramo, da ta projekt vsako leto privabi veliko učencev, ki se na drugih področij ne morejo izkazovati. Učenci poleg znanja pridobijo veščine, ki jim bodo še kako potrebne v življenju, od uporabe orodij, strojev in naprav, veščine načrtovanja in izdelave dokumentacije, komunikacijske veščine in medsebojno sodelovanje ter dopolnjevanje. 

Prihodnje šolsko leto se projekt nadaljuje, mi pa že razmišljamo o nadgradnji električnega pogona s sončno energijo. Že sedaj je med učenci veliko zanimanja in ni nas potrebno skrbeti, da ne bi uspeli izdelati že  štirinajstega ekstramobila.

Mentorica: Dragica Pešaković