Mednarodni dan knjig za otroke, ki ga obeležujemo 2. aprila, na dan, ko se je rodil znan danski pravljičar Hans Christian Andersen, smo v knjižnici, ki smo jo za nekaj ur spremenili v pravo malo gledališče, za učence razredne stopnje in za najstarejšo skupino otrok iz vrtca pripravili gledališko-pripovedovalno urico.

Knjižničarka Nina in pedagoginja Tina sta učence in otroke s pomočjo pravljice Moj dežnik je lahko balon popeljali v deželo Klobučarijo. Otroci so se s klobuki prelevili v kapitane, gospodične, baletke, vile, raziskovalce, šoferje – vsak je postal nekaj drugega in vsak je odpotoval v svojo deželo.

Učenci so tako ta dan obeležili mednarodni dan knjige za otroke, spoznali kamišibaj in pri tem še širili svoje znanje in besedni zaklad – besedam iz pravljice so iskali sopomenke, spoznali nekaj novih kulturnih znamenitosti našega glavnega mesta, ponovili gledališki bonton … Po končani dejavnosti v knjižnici so učenci v razredu z razredničarkami nadaljevali poustvarjanje na vsebino pravljice in nastali so čudoviti izdelki.

Nina Čeh