Projekt je zasnovan z namenom, da se otroci že v predšolskem obdobju spopadejo s pomenom ekološke ozaveščenosti, skrbi zase in za naravo in dejstvom, da lahko sami pripomoremo k čistemu okolju. Prav tako je namen tudi krepiti vezi med vrtcem in družinami otrok ter jih ozavestiti o zdravem načinu življenja in skrbi za naravo.

Na dan zemlje (22. 4. 2024) smo z vsemi oddelki vrtca izvedli čistilno akcijo, kjer smo skupaj z otroki očistili njim bližnje okolje. Vzgojiteljice smo z zgledom otrokom pokazale, da se odpadki poberejo v vrečko in s tem okolico olepšamo ter zagotavljamo bolj varno in čisto okolje. Otroke smo opozorile na previdnost pri pobiranju nevarnih predmetov. Ta dan smo posebej obeležili in izpostavili kot nekaj posebnega. Prebrali smo tudi knjigo: O miški, ki je iskala sir (Mojca Košmrlj). Pogovarjali smo se o stvareh, ki ne sodijo v naravno okolje in dosledno ločevali odpadke (papir, plastika, biološki odpadki, ostalo).

K sodelovanju smo povabili tudi starše s prinašanjem odpadnega materiala, ki smo ga v posameznih oddelkih izvirno uporabili. Tudi letos smo v sodelovanju s šolo tekmovali v zbiralnih akcijah papirja. Nismo rešili sveta, smo pa se naučili, kako lahko poskrbimo za čisto okolje.

Koordinatorica projekta: Saška Meznarič